Kodėl mums reikia skaidulų
MITYBA


Šiame straipsnyje trumpai atskleisiu kelis pagrindinius faktus apie skaidulas bei jų teigiamą poveikį organizmui. Pirmiausia, leiskite paaiškinti kas gi tai yra tos skaidulos.
Skaidulos - tai nevirškinama augalinio maisto dalis. Skaidulų rasime vaisiuose, daržovėse, riešutuose, grūduose ir ankštiniuose. Žmogaus virškinimo sistema negali apdoroti skaidulų, tad jos iš organizmo pasišalina nesuvirškintos. Galima pagalvoti, o kam tuomet mums reikalingos skaidulos, jei pasišalina „nieko gero nenuveikusios“?
Dėmesio, skaidulos ne tik labai naudingos bet ir itin reikalingos. Leiskite sau įsivaizduoti: jūs persivalgote du/tris kartus per savaitę, kaip taisyklė – dažniausiai savaitgaliais. Jūsų mitybos racione beveik nėra skaidulinio maisto. Žinoma, tai yra jūsų pasirinkimas kokį maistą vartoti, tačiau turėtumėte atkreipti dėmesį į simptomus, kuriuos sukelia mažas ar labai mažas skaidulų suvartojimas:
Virškinimo sutrikimai;
Skrandžio skausmai;
Dujų kaupimasis žarnyne;
Vidurių užkietėjimas;
Hemorojus;
Lėtinis nuovargis;
Dėmesio koncentracijos sutrikimas.
Trumpai tariant, tampame mažiau produktyvūs darbuose ir daugiau irzlūs namuose. Maža to, mums „nei iš šio, nei iš to“ pradeda augti svoris ir tik tuomet dažnas pradedame domėtis sveikatos sutrikimais.
Norint išspręsti iškilusias sveikatos problemas, pirmiausiai reikia nustatyti jų priežastį. Aukščiau išvardintiems simptomams, labai dažnu atveju, atsakymu tampa nepakankamas skaidulų turinčio maisto suvartojimo kiekis. Vidutinis skaidulų suvartojimo kiekis turėtų būti 35-40 g per dieną, tačiau kaip bebūtų gaila, daugumos žmonių kasdienis skaidulų kiekis sudaro apie 10-20 g per dieną.
Skaidulų turintys kasdieniai produktai
Viso grūdo dribsniai;
Pupelės;
Žali žirniai;
Špinatai;
Kukurūzai [deja, tai genetiškai modifikuotas maisto produktas];
Pilno grūdo duona;
Raudonieji kopūstai;
Morkos;
Bulvės su lupenomis;
Obuoliai, bananai, apelsinai ir aibė kitų vaisių.
Jei tik pradėtume vartoti daugiau skaidulų turinčio maisto, netrukus pamatytume, kokį teigiamą darbą jos atlieka mūsų organizmui [ypatingai žarnynui].
Skaidulos būna dviejų rūšių: tirpios ir netirpios. Tirpiosios skaidulos žarnyne suformuoja klijų pavidalo želė. Ši želė minkština žarnyno turinį [taip lengvai išsprendžiame vidurių užkietėjimo problemą] bei gerina virškinimą. Taip pat, tirpiosios skaidulos užpildo skrandžio turinį ir mes ilgesnį laiką jaučiame sotumo jausmą. Šis efektas padeda suvalgyti mažiau.
Netirpios skaidulos yra nuostabi, natūrali, vidurius laisvinanti medžiaga, kadangi tokios skaidulos turi savybę sugerti į save skysčius. Žarnyno turinys taip pat lengviau pasišalina. Dėl šios priežasties, skaidulos mažina tikimybę susirgti žarnyno vėžiu.
Tikrai nepasigailėsime pradėję vartoti daugiau skaidulinio maisto. Aš pats esu turėjęs virškinimo sutrikimų ir tai buvo lygiai prieš 12 metų. Pradėjęs domėtis sveika gyvensena [turėjau skydliaukės disfunkciją, dalį mano tikros istorijos galite rasti .... ], į savo mitybos racioną sąmoningai įtraukiau gerokai daugiau skaidulų turinčio maisto. Iki šiol [jau 12 metų] nei karto neturėjau problemų su vidurių užkietėjimu. Bet, apie tai jau kituose straipsniuose.
Sveikatos treneris
Andžej Michmel
Uždara sporto grupė