Kaip sumažinti poreikį cukrui

MITYBA

Sveikatos treneris A. Michmel

5/19/20251 min read

Pakankamai akivaizdu, kad šiais laikais žmonės valgo per daug angliavandenių. Būtent dėl didelio angliavandenių ir cukraus kiekio išaugo lėtinių ligų skaičius. Tokios ligos kaip diabetas, širdies sutrikimai, vėžys ir nutukimas vienaip ar kitaip siejasi su cukraus kiekio kraujyje svyravimais. Būtent dėl šių svyravimų daugelis ir patiria angliavandenių troškimą.

Pirmasis žingsnis siekiant sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje – sumažinti suvartojamų angliavandenių kiekį ir padidinti gerųjų riebalų suvartojimą. Adaptavimasis prie ketogeninės būsenos gali būti naudingas. Problema tame, kad pereinamajame laikotarpyje žmonės susiduria su dideliu angliavandenių noru, todėl grįžta prie įprastos mitybos. Papasakosiu kodėl taip nutinka ir kaip to išvengti. Prieš pateikiant sprendimo būdus, visuomet naudinga žinoti, kodėl taip nutinka. Dažniausiai šie angliavandenių troškimai nėra jūsų kaltė. Taip nutinka ne dėl silpnos valios. Priežastis – lėtinės infekcijos, stresas ir maistinių medžiagų trūkumas.

Taigi, dažniausios priežastys

Atsparumas insulinui

Insulinas leidžia cukrui patekti į ląsteles. Kai valgome angliavandenius arba cukrų, kepenys juos paverčia gliukoze, kuri vėliau išnešiojama kraujo. Kai ji patenka į kraują, tai jau insulino darbas, kad patektų į ląsteles. Atsparumas insulinui – tai kai ląstelės tampa nebejautrios insulino siunčiamiems signalams, ir todėl gliukozė negali patekti į ląsteles.

Kai taip nutinka, ląstelės neturi „maisto“, kad galėtų gaminti energiją, todėl smegenims siunčiamas signalas, kad reikia valgyti daugiau cukraus. Deja, bet kai suvalgome dar angliavandenių, viskas tampa dar blogiau. Šis pasikartojantis ciklas priveda prie persivalgymo, angliavandenių troškimo ir sumažėjusio energingumo. Kad tai sutvarkytume, turime arba valgyti daugiau cukraus, arba pakeisti energijos šaltinį (apie tai vėliau).

Nebaigta..

Related Stories